Toaletare

Ochii

Toaletare Ochi

Dacă există secreţii, se recomandă administrarea unor picături pentru ochi. Inflamaţiile uşoare vor dispărea repede, în 3-4 zile; dacă inflamaţiile persistă, cereţi sfatul medicului. Ochii unui câine îngrijit nu trebuie să prezinte nici un fel de secreţii, se curăţă foarte uşor, fără riscul de a răni câinele, cu ajutorul beţişoarelor speciale sau a discurilor pentru demachiat.

La pui, inflamarea ploapelor este, de multe ori, primul semn de boală, cum ar fi jigodia, toxoplasmoza sau leptospiroza.

Urechile

Toaletare Urechi

La câini, urechea internă este foarte sensibilă, aceasta fiind protejată de urechea exterioară şi de timpan.

Urechile murdare se şterg uşor cu un prosop umed. Partea interioară a urechilor trebuie, la rândul ei, curăţată regulat cu o cârpă moale sau un şerveţel de hârtie.

Inflamaţia urechii exterioare se va extinde rapid asupra urechii interioare; în acest caz, adresaţi-va imediat medicului veterinar. Odată inflamată, urechea se înroşeşte şi provoacă mâncărimi şi usturimi. Câinele nu-şi mai ţine capul drept ci înclinat spre partea dureroasă, îl scutură mereu şi se scarpină des la ureche.

Neglijarea bolilor de ureche poate provoca inflamarea urechii mijlocii şi, odată cu ea, perturbări ale echilibrului şi adesea surditate.

Labele

Toaletare Labe

Dacă între degete rămân lipite bucăţi de pământ sau asfalt, acestea pot provocă răni sau inflamaţii. De aceea, controlul labelor e necesar zilnic. Părul prea lung dintre degete va fi scurtat.

Ghearele se tocesc singure. La câinii ţinuţi prea mult în apartament, ghearele cresc prea lungi, deranjandu-i la mers şi provocându-le chiar răni. În acest caz, ghearele vor fi tăiate cu un cleşte special dar e bine ca, pentru această operaţie, să apelaţi periodic la medicul veterinar.

Blana

Toaletare Blana

Pentru că blana căţelului tău să arate întotdeauna bine, pentru a preveni căderea în exces a părului şi pentru ca pielea lui să rămână sănătoasă, îngrijirea zilnică a blănii ar trebui să devină o adevărată plăcere pentru el.

Pentru aceasta, este bine că periajul să se facă bine de la început – cu blândeţe şi grijă, încercând să smulgem cât mai puţine fire de păr sănătos, evitând zonele dureroase în cazul în care câinele ne “semnalizează” existenţa unor astfel de zone (caz în care trebuie să aflăm şi de ce!); în caz contrar, vei alerga după câine de fiecare data când trebuie periat, vei avea de furcă cu ghemele de păr încurcat şi vei adună grămezi de fire de păr de pe covor.


Servicii veterinare la domiciliu in Pitesti