Vidare glande

IDARE GLANDE PERIANALE

VIDARE GLANDE PERIANALE

Mirosul neplăcut al câinelui poate proveni și din zona anusului (prin lins, animalul răspândește secrețiile și pe blană) – cauza fiind glandele perianale, care se găsesc în această zonă și care servesc câinelui drept “editor de e-mailuri” și “carte de identitate”. Aceste glande secretă o substanță cu miros unic pentru fiecare câine (de aceea câinii, când se întalnesc, se “miros sub coadă”). În mod normal, aceste glande se videază zilnic in timpul defecării, datorită trecerii materiilor fecale prin rect și care, astfel, storc glandele.

Problema apare în special la câinii de apartament şi la cei cu tulburări digestive. Câinii de apartament nu pot defeca în orice moment al zilei; ei “se ţin” până în momentul plimbării; astfel,secreţiile se adună şi uneori nu se elimină complet, cauzând mirosul neplăcut. Câinii cu probleme digestive (în special diaree şi constipaţie rebelă) nu îşi videază glandele perianale la intervale regulate sau nu le videază deloc, deoarece consistenţa slabă a materiilor fecale împiedică “stoarcerea” naturală a acestora.

În cazul în care glandele perianale nu sunt vidate la timp, secreţiile se acumulează şi se pot forma abcesele perianale, greu de tratat şi foarte dureroase pentru câine, care va evita defecarea şi se va constipa. Cerc vicios! Astfel, pentru a preveni problemele, este necesară intervenţia medicului veterinar sau a proprietarului (în cazul în care acesta are suficientă experienţă) pentru vidarea “artificială” a acestor glande.


Servicii veterinare la domiciliu in Pitesti